VOORKOM HOOIKOORTSKLACHTEN IN DE AUTO

 

mazda2 bloesem

Mensen met hooikoorts kennen het probleem: zodra de winter voorbij is, bestaat er weer kans op klachten. Het stuifmeel en de pollen zijn vooral in het voorjaar merkbaar voor mensen met hooikoorts. Het is vervelend, maar dat niet alleen: tijdens het rijden kan een niesaanval met gezwollen ogen en een loopneus het risico op ongelukken verhogen. De bestuurder is namelijk enkele tienden van een seconde afgeleid en kan in het ergste geval de controle over het voertuig verliezen of iets belangrijks in het verkeer over het hoofd zien. Het is daarom aan te raden om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen zodat je bij niezen, een loopneus of jeuk niet onverwachts aan het stuur trekt en / of korte tijd verblind rijdt.

VOORZORGSMAATREGELEN

  • Parkeer je auto niet onder een boom
  • Vervang het interieurfilter regelmatig
  • Houd ramen (zoveel mogelijk) gesloten
  • Laat de auto regelmatig schoonmaken
  • Houd een zonnebril en zakdoeken binnen handbereik

 

PARKEER JE AUTO NIET ONDER EEN BOOM

Vooral in het voorjaar is het voor mensen met hooikoorts beter om de auto niet onder een boom te parkeren. Het kan hier letterlijk stuifmeel sneeuwen. Als er geen regen meer op de pollen valt, vormt zich een dikke laag allergene pollen op de laklaag en ruiten. Wanneer de portieren of ramen worden geopend, kunnen de allergene deeltjes het interieur binnendringen en in de luchtinlaatkanalen dringen, waardoor het interieurfilter verstopt raakt.

VERVANG HET INTERIEURFILTER REGELMATIG

De ventilatie van moderne auto’s wordt ook beschermd door een effectief interieurfilter dat het stuifmeel tegenhoudt. Naast allergene pollen filtert het interieurfilter ook stof en vuil uit de lucht, waardoor de lucht in de auto schoon blijft. Als het interieurfilter verstopt is functioneert deze niet alleen slechter, het kan dan ook een broedplaats worden voor schimmels en bacteriën.

Om het interieurfilter goed te laten functioneren, moet het regelmatig worden vervangen. Dit gebeurt meestal bij een aircoreiniging of tijdens een onderhoudsbeurt. Idealiter zou voor een allergievrije auto het interieurfilter minimaal elk jaar, maar niet later dan elke 15.000 tot 30.000 kilometer, moeten worden vervangen.

HOUD RAMEN (ZOVEEL MOGELIJK) GESLOTEN

Ook al is het lastig om met de aangename temperaturen en de fijne lentegeur de ramen dicht te houden, is dit toch verstandig. Allergene pollen krijgen op deze manier namelijk minder kans om naar binnen te glippen. In de auto is dit belangrijk, omdat de luchtmassa in de auto beduidend kleiner is en allergenen zich er daardoor veel sterker in kunnen concentreren.

LAAT DE AUTO REGELMATIG SCHOONMAKEN

Alert zijn kan helpen, maar op de lange termijn komen pollen, stof en stuifmeel toch in het interieur van de auto terecht. Op het dashboard, in de zitkussens of op de hoedenplank. Het interieur van de auto moet daarom regelmatig worden schoongemaakt, zodat de allergene deeltjes minder kans hebben in de auto. Gladde oppervlakken moeten worden afgestoft, bekleding en tapijten kunnen  gezogen of uitgeslagen worden.

Mocht je dit zelf niet willen doen vanwege de daaropvolgende hooikoortsklachten, dan kun je natuurlijk familieleden of vrienden vragen om te helpen. Professionele interieurreiniging behoort ook tot de mogelijkheden.

HOUD EEN ZONNEBRIL EN ZAKDOEKEN BINNEN HANDBEREIK

Hooikoortsaanvallen belasten de ogen, die door de aanvallen erg gevoelig worden. We raden het daarom aan om tijdens het rijden een zonnebril te dragen om de ogen niet te belasten door overmatige lichtinval. De reden: vooral in het voorjaar staat de zon ’s ochtends en’ s avonds erg laag. Dan kunnen sterk verblindende zonnestralen tot een niesbui leiden. Dus ook een zakdoek bij de hand kan van pas komen.

WAARSCHUWING: MEDICATIE

Veel mensen met hooikoortsklachten proberen zichzelf zo goed mogelijk te beschermen met medicatie. Dit kunnen allergiepillen zijn, maar ook neussprays of iets anders. Let hierbij op dat sommige van deze middelen tegen hooikoorts de rijvaardigheid kunnen beperken. Ze kunnen je vermoeid maken of zelfs je reactievermogen en concentratievermogen verminderen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter of vraag bij de  apotheek naar een ​​middel dat geschikt is voor tijdens het autorijden.

Tot slot: bekijk de pollenkalender om te zien wat wanneer bloeit en stuifmeel afgeeft waardoor je hooikoortsklachten ontstaan.