NEDERLAND HEEFT IN ÉÉN KLAP TIENTALLEN SNELLADERS ERBIJ

In Nederland zijn van de ene op de andere dag 188 snelladers op tien verschillende locaties beschikbaar voor iedereen die in een elektrische auto rijdt, dus ook eigenaren van een Mazda MX-30. Tevens is het laadtarief daar lager dan gebruikelijk. Lees hier waar je deze snellaadstations kunt vinden én hoe het in zijn werk gaat.

De extra snelladers die plots in Nederland beschikbaar zijn, behoren tot het Tesla Supercharger-netwerk. Normaliter zijn deze snelladers alleen te gebruiken voor de modellen van het Amerikaanse EV-merk, maar als onderdeel van een pilot zijn die nu opengesteld voor alle elektrische auto’s met een CCS-laadpoort.

WAAR ZIJN DIE SNELLAADLOCATIES?

In eerste instantie gaat het om tien Supercharger-locaties met in totaal 188 laadpunten waar je nu met de Mazda MX-30 kunt laden:

  • Sassenheim, langs N208 bij Hotel Lowietje
  • Apeldoorn-Oost, langs A50 bij Van der Valk Hotel
  • Meerkerk, langs A27 bij La Place
  • Hengelo, langs A1 bij Van der Valk Hotel
  • Tilburg bij de Tesla Store
  • Duiven, langs A12 bij Van der Valk Hotel
  • Breukelen, langs A2 bij Van der Valk Hotel
  • Naarden, langs A1 bij NH Hotel
  • Eemnes, langs A1 bij Van der Valk Hotel
  • Zwolle, langs A28 bij Van der Valk Hotel

HOEVEEL KOST HET SNELLADEN?

Snelladen bij het Supercharger-netwerk kost 57 of 59 cent per kWh, afhankelijk van de locatie. Je kunt ook een abonnement afsluiten van € 12,99 per maand, waarna je slechts 24 of 26 cent per kWh betaalt. Ter vergelijking: Bij Fastned betaal je 69 cent per kWh zonder abonnement en bij de snellaadstations van Ionity 79 cent per kWh zonder abonnement.

KAN IK MIJN LAADPAS GEBRUIKEN?

Nee, het is niet mogelijk om je laadpas te gebruiken. Om gebruik te kunnen maken van het Supercharger-netwerk moet je de Tesla-app op je smartphone installeren en een account aanmaken. Eenmaal ingelogd hoef je alleen de juiste locatie en het nummer van de laadpaal in de app te selecteren, waarna de laadsessie kan worden gestart.

Het account is gekoppeld aan een rekeningnummer voor de betaling van de laadkosten. Zijn er binnen het bedrijf of huishouden meerdere EV-rijders die via hetzelfde account gebruik willen maken van het Supercharger-netwerk? Houd er rekening mee dat je per account maximaal vijf laadsessies per dag kunt starten.

BELANGRIJKE TOEVOEGING

De openstelling van de tien Supercharger-locaties voor alle elektrische automodellen is een belangrijke toevoeging aan het laadnetwerk in Nederland. Afhankelijk van de locatie zijn er minimaal 12 tot zelfs 32 snelladers beschikbaar. Dat zijn er veel meer dan bij een regulier Fastned-station. Er is dus vrijwel altijd plek.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat alle Supercharger-locaties in Nederland worden opgesteld. Binnen welk termijn is niet bekend. Mocht het zo ver komen, dan praat je over meer dan 520 extra laadpunten op 33 locaties door het hele land waar je dan met je Mazda MX-30 kunt snelladen. Bij een snellader is de batterij overigens in slechts 30 tot 40 minuten tot 80% opgeladen.