Hoe vraag ik EV subsidie aan?

Bent u een particulier en koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De subsidieregeling is voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s.

Deze subsidie is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto koopt of leaset). U komt eenmalig in aanmerking voor subsidie als wordt voldaan aan de voorwaarden. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. De beschikbare subsidie is per jaar gemaximeerd.

Subsidiebudget

Het totale subsidiebudget voor deze regeling is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2025. Het beschikbare jaarbudget voor 2020 is € 17,2 miljoen. Het subsidiebudget voor nieuwe elektrische personenauto’s is dit jaar € 10 miljoen en voor gebruikte elektrische personenauto’s € 7,2 miljoen.

 

Het jaarbudget 2020 voor nieuwe elektrische auto’s is overtekend.

Voor nieuwe elektrische auto’s is meer subsidie aangevraagd dan het beschikbare jaarbudget. Dit geldt voor koop en lease. Aanvragen ingediend na 29 oktober 2020 worden afgewezen en niet doorgeschoven naar volgend jaar. In januari 2021 is een deel van het nieuwe budget beschikbaar. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de koop- of leaseovereenkomst in 2021 zijn gesloten.

 

Uitgeschreven tekstWeergeven

 

Stand budget gebruikte elektrische auto's op 13 oktober 2020, 18:00 uur.

 

Stand budget gebruikte elektrische auto's op 13 oktober 2020, 18:00 uur

Uitgeschreven tekstWeergeven

 

Deze indicatie van het beschikbare budget geldt voor bovenstaande datum. Iedere dag komen er aanvragen binnen. Wees u ervan bewust dat er altijd een verschil is tussen het getoonde budget op de website en het daadwerkelijk beschikbare budget. RVO is zorgvuldig als het gaat om het geven van betrouwbare en actuele informatie aan de bezoekers van deze pagina. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze pagina geen rechten worden ontleend.

Wilt u weten wat er gebeurt wanneer het budget van het betreffende jaar op is? Ga dan naar de veelgestelde vragen.

 

Bedragen

Voor 2020 en 2021 zijn de subsidiebedragen voor elektrische personenauto’s die aan de voorwaarden voldoen:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 4.000

Voorwaarden elektrische personenauto's

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

* Een uitleg van de termen die in de subsidieregeling worden gebruikt en wat we er onder verstaan, vindt u in de Begrippenlijst.

Autolijst SEPP

 

Op de Autolijst SEPP staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bij RVO bekend is dat ze in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto voldoet aan de voorwaarden.

Bekijk de Autolijst SEPP

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs* in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. RVO controleert bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan.

 

  •  

Aanvragen

U kunt de subsidie pas aanvragen, nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten.

Gebruikte auto’s

Koop- of leaseovereenkomsten voor een gebruikte auto met een datum op of na 4 juni 2020 komen in aanmerking voor subsidie in 2020. De datum waarop de koop- of leaseovereenkomst is gesloten is leidend. Voor subsidie in 2021 komen alleen koop- of leaseovereenkomsten die zijn afgesloten op of na 1 januari 2021 in aanmerking. De datum waarop de koop- of leaseovereenkomst is gesloten is leidend.

Nieuwe auto’s

Het jaarbudget voor nieuwe elektrische auto’s is overtekend. Dit geldt voor koop en lease. Aanvragen ingediend na 29 oktober 2020 worden afgewezen. Voor subsidie in 2021 komen alleen koop- of leaseovereenkomsten die zijn afgesloten op of na 1 januari 2021 in aanmerking. De datum waarop de koop- of leaseovereenkomst is gesloten is leidend.

Lees de voorwaarden goed, voordat u de aanvraag doet en doorloop het stappenplan. Hoe u de subsidie per categorie aanvraagt en uitbetaald krijgt leest u op de volgende pagina's:

Wet- en regelgeving

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen SEPP

Achtergrond

Het kabinet wil de komende tijd rijden met volledig elektrische kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker maken. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit. Ze zijn daarnaast energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen bij aan schone lucht. Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen komen daarom vanaf 4 juni 2020 in aanmerking voor een subsidie.

Met de subsidie wordt het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel) kleiner. Ook de gebruikskosten zijn lager. In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto ook in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten aantrekkelijk.