De toekomst van de verbrandingsmotor

Image
Mazda logo

Wat is Sky­ac­tiv-X?

Krachtige prestaties, zuinig verbruik

Skyactiv-X

De Skyactiv-X benzinemotor combineert de beste eigenschappen van een benzine- en een dieselmotor. Hierdoor heeft hij een verrassend hoog vermogen, de kracht van een diesel en een gaspedaal dat nauw luistert naar zijn bestuurder. Ideaal voor wie van sportief rijden houdt en niet geheel onbelangrijk: de Skyactiv-X motor is veel zuiniger.

Image
skyactiv-x motor

Hoe werkt het systeem?

Skyactiv-X maakt gebruik van Spark Controlled Compression Ignition, een door Mazda gepatenteerde technologie. Een uiterst arm mengsel van brandstof en lucht wordt met zeer hoge druk samengeperst. Vervolgens wordt een zeer kleine, compacte hoeveelheid brandstof met een vonk ontstoken. De hitte en de druk in de cilinder nemen toe, waardoor de resterende brandstof door de druk ontbrand (dit gebeurt normaal alleen bij een dieselmotor). De brandstof verbrandt sneller en vollediger, waardoor de motor krachtiger is en lagere emissies heeft dan een conventionele motor.

Mazda Jansen Arnhem:
Duidelijk
Klantgericht
50 jaar ervaring

Een ander soort ontsteking

Hoe werkt SPCCI?

Het hoge vermogen, de kracht en het responsieve rijgedrag heeft de Skyactiv-X motor te danken aan de Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI). Hiermee is Skyactiv-X de eerste benzinemotor die werkt op de basis van de efficiënte compressieontsteking van een diesel.

Mazda gebruikt hierbij een mengsel van weinig brandstof en veel lucht. De vonkontsteking van de bougie zorgt voor een kleine explosie rondom de elektrode van de bougie in plaats van een grote vlam waarbij veel energie wordt verspeeld. Na deze kleine explosie rond de bougie loopt de druk en temperatuur nog verder op waardoor de compressieontsteking zoals bij een diesel er voor zorgt dat het brandstofmengsel in een grote explosie ontbrandt. Rijden in lage toerentallen kan het brandstofverbruik zelfs tot wel 30% verminderen ten opzichte van traditionele verbrandingsmotoren.

Image
mazda3

Waa­r­om doet Mazda dit?

Onder de noemer ‘Sustainable Zoom-Zoom 2030’ doet Mazda er alles aan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een onderdeel daarvan is met de Skyactiv-X benzinemotor. Dit heeft alles te maken met de 'well-to-wheel' perspectief, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de uitstoot van de auto als hij op de weg is, maar naar de gehele levenscyclus, van productie tot recycling.