VERSOEPELING REISKOSTENVERGOEDING TOT EIND 2021

 

Zolang het advies gold om thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, mocht de vaste reiskostenvergoeding voor werknemers toch onbelast worden uitbetaald. Ondanks dat dit advies is vervallen, is deze versoepeling toch verlengd tot 31 december 2021.

Veel werknemers ontvangen van hun werkgever een vaste reiskostenvergoeding per maand voor het woon-werkverkeer met een eigen vervoermiddel. Tot 19 eurocent per kilometer is zo’n vergoeding onbelast. Voor het vaststellen van een vaste reiskostenvergoeding mag je bij een fulltime dienstverband uitgaan van 214 dagen per jaar. 

Normaliter mag de werkgever de reiskostenvergoeding niet langer dan zes weken onbelast doorbetalen als de werknemer afwezig is. De vergoeding is bedoeld om de reiskosten van de werknemer te compenseren en niet als ‘belastingvrij loon’.

Vanwege de coronacrisis zijn de regels hiervoor versoepeld en mogen werkgevers de reiskostenvergoeding gewoon onbelast blijven uitbetalen als de werknemer uitsluitend thuis werkt. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de vaste reiskostenvergoeding al vóór 13 maart 2020 was toegekend aan de medewerker.

THUISWERKVERGOEDING

Nu de coronacrisis in Nederland op z’n retour is, zien we dat veel werknemers en werkgevers afspraken willen maken om in de toekomst deels thuis te blijven werken. Daarom wordt het per 1 januari 2022 mogelijk om een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding te geven van maximaal € 2 per dag. Dit bedrag is gebaseerd op een berekening van het Nibud van de gemiddelde extra kosten per thuisgewerkte dag.

Voor de dagen dat de werknemer wel naar kantoor gaat, kunnen de werknemer en werkgever afspraken maken over onbelaste reiskostenvergoeding. Die reiskosten- of thuiswerkvergoeding hoeft overigens niet te worden aangepast als incidenteel op een thuiswerkdag toch op kantoor wordt gewerkt, of andersom.